Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Acords municipals anteriors a 31 de desembre de 2017

La pàgina s'ha generat el 22/11/2024 18:27:19

06. Moció Som de Castellar PSC-CP amb motiu del 25 novembre, dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Cada 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència envers les dones,  és un dia per recordar, i sobretot, per reivindicar.

Per recordar l’encara existent situació de violència que pateixen milions de dones a tot el món, i especialment, per recordar les dones assassinades a mans de qui les veu només com a objectes de la seva possessió, sense els mínims drets ni d’igualtat ni de llibertat per decidir.

I per reivindicar la lluita que durant anys dones i homes activistes feministes han dut a terme per conscienciar contra la violència masclista, i exigir respostes polítiques efectives a les institucions.  

Hem de recordar que aquest 2016 portem ja, segons les dades oficials, 4 dones assassinades a Catalunya, 40 a tot l’Estat. Per desgràcia, no són casos aïllats: el 2014 van ser assassinades a mans de les seves parelles o ex parelles 54 dones a l’Estat espanyol, 12 d’elles a Catalunya. I l’any passat, es varen reconèixer oficialment 6 dones assassinades aquí i 60 a tot l’Estat.

Aquesta realitat és la mostra més terrible de la  violència masclista exercida contra les dones, que també es manifesta en discriminacions i desigualtats dins el marc de relacions de poder dels homes sobre les dones, ja sigui per mitjans d’assetjament, sexual i d’abús, tant en l’àmbit públic (educació, ocupació, social...),  com en el privat, en el laboral i en el comunitari.

Aquest consistori ha consensuat aquesta moció entre tots els seus grups municipals contra la violència masclista perquè aquesta xacra i vulneració dels drets humans ens compet i involucra a totes i a tots, sense excepció, creiem que és un problema que transcendeix als partits i a les ideologies, no volem que es jugui a fer política partidista amb les nostres vides i amb les discriminacions que patim.

Per això, reivindiquem que els drets de les dones són drets humans, manifestem el nostre rebuig a la violència masclista i fem públic el nostre ferm compromís de treballar fins a eradicar-la definitivament. La violència masclista ha de ser considerada una qüestió d’Estat.

Per això, exigim recursos per poder desplegar el sistema propi català, volem els nostres diners i tenir l’autonomia per seguir amb un sistema que funciona històricament.

 

Dins aquest pacte d’Estat contra la violència masclista, defensem un model municipal públic que potenciï les polítiques de lluita contra la violència masclista, especialment, la detecció i tractament en primera instància dels casos de maltractament, donat que els Ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania.

Per altra banda, a Catalunya hem de promoure un gran pacte per garantir que la Generalitat desenvolupi les diverses lleis existents contra la xacra masclista: aplicar els 53 articles vigents de la Llei d’igualtat catalana (llei 17/2015, 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes), la Llei contra la violència masclista (llei 5/2008, 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista) i la llei d’igualtat estatal (llei 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva de dones i homes).

Tothom, societat i partits, hem de lluitar units contra les diverses manifestacions de violència masclista, des dels feminicidis fins al tràfic de dones i nenes per a l’explotació sexual. Perquè una societat que tolera la violència masclista, no és democràtica. Perquè tota la ciutadania perd si més de la meitat de la població pateix discriminació. Perquè sense dones no hi ha democràcia. Perquè cap persona pot ser tractada com a mercaderia.

 

Els grups municipals adopten com a forma de consens el MANIFEST INSTITUCIONAL DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES de 25 de novembre de 2016. Aquest manifest ha estat consensuat entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Girona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, fen palès que els drets de les dones són drets humans i que el fet de vulnerar-los, més enllà de la irracionalitat, la injustícia i la crueltat, significa una manca de reconeixement de l’autoritat i de la llibertat de les dones.

 

Per totes aquestes raons, el ple de l'Ajuntament de Castellar del Vallès aprova la següent moció en la qual insta a la Generalitat a fer una aposta clara per fomentar el pacte d’Estat entre totes les forces polítiques i que defensi la tolerància zero envers la violència contra les dones. Per fer-ho possible,

DEMANEM:

PRIMER.- Incrementar recursos, serveis i pressupostos per combatre la violència masclista en tots els nivells institucionals, especialment el món local, tenint present que la dura i llarga crisi que patim ha posat moltes dones en situacions d’extrema vulnerabilitat.

SEGON.- Reforçar les campanyes de sensibilització contra la violència de gènere i enfortint la detecció i el recolzament a les dones víctimes i els seus fills i filles menors.

TERCER.- Impulsar el desplegament i l’aplicació de la Llei de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

QUART.- Desplegar els 53 articles vigents de la Llei d’igualtat catalana encara no desplegats.

CINQUÈ.- Crear la Unitat de Coordinació contra la Violència de Gènere a cada territori. 

SISÈ.- Crear un fons de suport als ajuntaments per donar reforç a la xarxa de serveis públics, impulsant el paper que exerceixen i han de seguir exercint els serveis socials municipals i centres de la Dona per al desenvolupament i compliment de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i la Llei Orgànica 8/2015, de 22 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència.  

SETÈ.- Engegar, en els Jutjats Especialitzats en Violència de Gènere, l'Acompanyament Judicial Personalitzat per fer accessible la informació a les dones víctimes de violència de gènere sobre l'itinerari i procediment més segur, en el seu recorregut judicial des del moment en el qual posen la denúncia fins al final del procés. 

VUITÈ.- Establir els protocols d'intervenció específics per a l'atenció integral a les dones que han retirat la denúncia per violència de gènere.

NOVÈ.- Activar de forma permanent el Pla Nacional de Sensibilització i Prevenció de la Violència de Gènere. 

DESÈ.- Incorporar al currículum la formació específica en Igualtat, educació afectiu- sexual i de prevenció de la violència de gènere en totes les etapes educatives.

ONZÈ,- Obligatorietat que tant els magistrats al capdavant de l'òrgan jurisdiccional especialitzat, com a advocats, forenses i equips psicosocials que intervinguin en els jutjats especialitzats de violència de gènere tinguin certificat, prèviament a ocupar el seu lloc, formació específica en la matèria impartida per una institució acreditada. 

DOTZÈ.- Ampliar les disposicions preventives, processals, punitives i protectores de la llei de 2004 per abastar, amb les adaptacions necessàries, totes les formes de violència contra la dona, tal com exigeix la Recomanació General nº 19 de la CEDAW i el Conveni del Consell d'Europa sobre Prevenció i Lluita contra la Violència contra la Dona i la Violència Domèstica (Conveni d'Istanbul), que l’Estat espanyol ha ratificat.

VOTACIÓ: FOU APROVADA PER UANIMITAT

Cercador










Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40