Dades biogràfiques de mossèn Joan Abarcat
Joan Abarcat i Bosch va néixer a Tortosa el 25 d’abril del 1863. Va estudiar en el Seminari de Tortosa i, després d’alguns destins diversos, arribà a la Parròquia de Sant Esteve de Castellar el 22 d’agost del 1899. Prengué possessió del Benefici de Sant Josep que li havia estat concedit com a organista que va complementar amb la de mestre de música de la parròquia. Dirigí l’escolania i feia de mestre de solfeig i instruments a molts vailets del poble a casa seva de manera desinteressada.
La seva àmplia i variada formació, doncs, li va permetre poder exercir de sacerdot, poeta, music, compositor i mestre.
La guerra civil va ser una etapa molt dura per tots els contemporanis de l’època però la seva condició d’home religiós i sacerdot li va significar una dificultat afegida. Malgrat que es va respectar la seva vida el fet que, als seus 75 anys, l’orgue i l’església fossin cremats durant la guerra civil li va suposar un daltabaix difícil de superar.
Va morir a Castellar el 22 d’agost de 1943 als 80 anys després de 44 anys d’estada. Les dades més rellevants que ens deixen les seves biografies és que era un home bo, sensible i respectuós.
El legat de la seva obra
L’Arxiu Musical de la parròquia té una bona mostra de l’herència musical. També a l’Arxiu d’Història s’hi conserva obra teatral i poètica de Joan Abarcat. És un legat que ha enriquit Castellar culturalment.
De totes elles la més popular és l’obra de teatre musical Els Pastors Cantaires de Betlem. És, de fet, una versió més dels celebrats pastorets que tenen uns primers textos datats al segle XV. Fou, però, el 1901 quan Frederic Soler, Pitarra, els incorpora a un tipus de teatre més culte. Ramon Pamies el 1903 i Josep M Folch i Torres el 1916 li donen una gran difusió popular. Fou en aquest moment de màxim esplendor dels pastorets que Mossèn Joan Abarcatescriu i composaEls Pastors Cantaires de Betlem. Era una versió prou original, en format de sarsuela, que s’estrenà el 31 de desembre de 1916. Com a conseqüència de la seva estrena, personatges tan particulars com Escuat, Llucifer, Xiripiga i Xiribec formaren aviat part de l’argot popular castellarenc. El nom de dues de les entitats estretament vinculades a la recuperació d’aquesta obra teatral, Colònies i Esplai i la Coral Xiribec, són una mostra de la popularitat que adquirí l’obra de Joan Abarcat.
Desembre del 2016, centenari de l’estrena dels Pastors Cantaires de Betlem
El proper desembre és celebra el centenari de l’estrena dels Pastors Cantaires de Betlem ja que foren estrenats al teatre del Patronat Obrer de Sant Josep de Castellar el 31 de desembre de 1916 amb notable èxit de públic.
La celebració d’un acte commemoratiu i l’edició d’un llibre biogràfic sobre Mossèn Joan Abarcat
Amb ocasió del centenari esmentat un grup d’entitats i persones a nivell individual s’han constituït en comissió. L’objectiu esefectuar tot un seguit d’actes i intervencions que configurin un Any Abarcat.És de justícia esmentar les entitats compromeses: La Pedra Fina, Arxiu d’Història, Arxiu Parroquial, Colònies Esplai, Teatre del Casal dels Avis, Coral Xiribec, Cor Sant Esteve i Els Pessebres de la Capella. També formen part d’aquest col·lectiu els components que intervenen en la representació dels Pastors Cantaires.
Enguany la representació dels Pastors Cantaires de Betlem es farà per partida doble. Per una banda Colònies i l’Esplai que a través dels pares i mares dels infants que participaven a l’entitat, van recuperar les representacions d’aquests Pastorets el 5 de gener de 1986, després de 22 anys sense representacions i, per tant, fa més de 30 anys ininterromputs que la representen.
Per l’altre els que organitza l’Associació La Pedra Fina que intenta recuperar tota la força musical de l’obra.Finalmentcal destacar la gran feina feta per l’escriptor castellarenc Jacint Torrents en la redacció d’una biografia novel·lada de Joan Abarcat.
Com a actes complementaris previstos cal destacar l’acte de cloenda pel dissabte 11 de Febrer a l’Auditori on es farà un tast de la seva obra tant tortosina com castellarenca. Hi intervindran la Coral Xiribec i el Grup de Teatre del Casal dels Avis. En aquesta data en Jacint Torrents també farà la presentació del llibre.
La publicació del llibre de la biografia de Mn. Joan Abarcat, està en tràmit amb una editorial de Benicarló.
La dobla condició de tortosí de naixement i castellarenc d’adopció ha possibilitat que ens puguem adreçar a les dues administracions per tal de recavar ajuts econòmics i de divulgació i col·laboració. Els contactes mantinguts amb la regidoria de cultura de Tortosa han estat molt positius i semblen estar disposats a ajudar en totes les vessants.
Moció reconeixement de Joan Abarcat
Atès que aquest any es celebra el centenari de l’estrena de l’obra musical de teatre Els Pastors Cantaires de Betlem.
Atès que l’obra i el personatge de Mossèn Joan Abarcat ha estat poc reivindicada i és poc coneguda per la ciutadania castellarenca.
Atès que l’edició del llibre i la seva difusió permetrà reincorporar a Joan Abarcat en el lloc cultural i històric que li pertany.
Atès que, per Nadal, Els Pastors Cantaires de Betlem, juntament amb Els Pessebres, el pessebre vivent de Sant Feliu i altres actuacions haurien de ser els fonaments del cicle festiu nadalenc a Castellar, que millora l’arrelament, el relat de vila i potencia per Castellar un destí d’interès històrico-cultural propi, que pot atraure visitants.
Atès que la feina de redacció, investigació i representació prèvia d’Els Pastors Cantaires de Betlem així com altres aportacions que hi pugui haver tant de l’obra musical (que s’intenta catalogar) i els treballs que s’estan fent sobre la biografia del seu autor puguin tenir el finançament i la difusió necessàries.
Atès l’interès de l’Ajuntament de Tortosa per col·laborar en l’edició i difusió d’aquest material.
Per l’exposat, es proposa al Ple de l’Ajuntament de Castellar els següents
ACORDS.
PRIMER.- Donar suport immaterial i material per tal que sigui possible portar a terme les iniciatives endegades aquest any com la catalogació i edició de l’obra de Mossèn Joan Abarcat. Posar a l’abast de tothom l’edició en paper i/o en format digital les partitures existents a l’Arxiu Municipal. L’edició i difusió de tot treball que ajudi a difondre la figura de Mossèn Joan Abarcat.
SEGON.- Formalitzar els contactes i la col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa per a concretar possibles col·laboracions.
TERCER.- Sol·licitar ajudes econòmiques a altres administracions.
QUART.- Impulsar al nivell de representació més alt possible la presentació de l’obra i els documents que es creïn relatius a Mossén Joan Abarcat, tant a Castellar com a Tortosa.
VOTACIÓ: LA PROPOSTA FOU APROVADA, AMB EL SEGÜENT RESULTAT:
Vots a favor: DEU (10) dels regidors D'ERC , Decidim Castellar i CDC
Vots en contra: CAP
Abstencions : ONZE (11) dels regidors Som de Castellar-PSC