Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Enllestits els projectes d'adequació de l'edifici nou de la Plaça Major i de reforma de l'Auditori Miquel Pont

Dilluns 13 d'octubre de 2008

La inversió, que sumarà 2,64 milions d'euros, permetrà que Castellar compti amb nous espais de trobada al centre de la vila

L'Ajuntament durà a aprovació en el Ple del proper mes d'octubre la licitació de les obres de dos projectes clau per l'acabament de la reforma de la plaça Major. D'una banda, els treballs de remodelació de l'Auditori Municipal Miquel Pont, un equipament tancat provisionalment fa més de tres anys i que s'espera que pugui reobrir les seves portes durant la tardor del 2009; d'altra banda, l'adequació definitiva de l'edifici nou de la Plaça Major, l'estructura del qual està aixecada des de l'any passat i que es posarà en marxa el 2010.

El nou edifici de la plaça Major

La Junta de Govern Local va aprovar ahir dilluns, 13 d'octubre, el projecte de finalització del nou edifici de la plaça Major, que té un pressupost d'1,49 milions d'euros, i és obra dels arquitectes Albert Ibáñez i Manuel Ruisànchez. La intervenció consistirà en els treballs d'acabats interiors i els que s'han de fer a la coberta i la façana.

Façana i espai exterior: es reduiran les dimensions de la tercera planta i es col·locarà una gran pèrgola a la plaça

Pel que fa a la seva aparença exterior, el nou equipament reduirà les dimensions volumètriques i l'impacte visual de la darrera planta, d'acord amb els resultat de l'enquesta ciutadana que es va dur a terme el setembre del 2007. L'edifici serà molt transparent ja que tindrà una façana vidrada, des de la qual sobresortirà un sistema de pèrgoles de diferents mides. Això permetrà trencar l'horitzontalitat de la façana, donant un aire nou a l'exterior de l'edifici i, al mateix temps, generar espais d'ombra a la plaça. La pèrgola de major dimensions es prolongarà fins al mig de la plaça, de manera que serà possible ubicar-hi un bar-terrassa. L'objectiu és aconseguir un espai de trobada a l'aire lliure més agradable i acollidor. En relació als usos, el nou equipament constituirà un nou punt de trobada de la ciutadania que complirà diverses funcions:

Planta soterrani: el vestíbul Auditori

La planta soterrani acollirà el nou vestíbul de l'Auditori, que tindrà accés des del carrer de Colom. Els usuaris podran entrar a l'equipament a través del porxo situat al costat del Mercat. El nou espai, de 279,25 metres quadrats, serà adaptat a persones amb mobilitat reduïda i disposarà de nous lavabos accessibles, taquilles i guardar-roba.

Planta baixa: un nou pol d'atenció ciutadana

La planta baixa s'ha projectat com un nou centre d'atenció integral que inclourà el Servei d'Atenció Ciutadana (SAC). Les dependències del SAC es traslladaran així del Palau Tolrà a la plaça Major. Aquest espai, de 382,00 metres quadrats, concentrarà també altres serveis d'atenció al públic com són l'Oficina Local d'Habitatge, l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, l'Oficina d'Atenció a les Persones Nouvingudes de CITE o les dependències de l'Oficina de Recaptació Municipal, que gestionarà l'Organisme Autònom de Gestió Tributària de al Diputació de Barcelona. Aquest nou pol d'atenció ciutadana permetrà oferir un servei centralitzat al qual s'hi podrà acudir a la recerca d'informació i orientació general, tramitació administrativa, informació especialitzada sobre recursos i serveis del municipi o informació sobre Castellar del Vallès (agenda, entitats, activitats, llocs d'interès, etc.). L'accés es farà des del nivell de l'antic passeig de la Plaça Major.

1r pis: el centre de noves tecnologies

El Centre de noves tecnologies, ubicat al primer pis, permetrà donar resposta a les necessitats vinculades amb els avenços de les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquest espai, de 357,50 metres quadrats, comptarà amb diversos serveis:

Telecentre: un espai amb diversos punts d'accés gratruït a internet. Serà, de fet, el telecentre central de Castellar, amb diversos ordinadors de consulta i una zona amb sofàs i tauletes amb connexió wi-fi. Està pensat perquè el públic pugui fer un ús d'internet puntual, amb possibilitat que es puguin cedir ordinadors portàtils a la ciutadania. A més hi haurà un punt de recepció des d'on es podrà realitzar la reserva i el control de les sales, informar-se del funcionament de la zona d'accés lliure a Internet o donar-se d'alta a diferents serveis (wi-fi, telecentre, cessió de portàtils...).

2 aules d'informàtica: amb capacitat per a unes 15 persones cada aula, centralitzaran l'oferta de formació en noves tecnologies. S'hi podran realitzar cursos de formació en noves tecnologies, ja sigui de tipus presencial amb un horari fix i predeterminat, com d'autoformació tutoritzada, amb horari a convenir. La intenció es poder oferir un format de cursos de durada i temàtica variable (ofimàtica, utilització de recursos a la xarxa, creació de pàgines web, retoc fotogràfic...) i diferenciats segons els col·lectius (comerciants, joves, gent gran,...). També podran acollir altres activitats formatives que puguin sorgir de particulars, entitats o empreses que requereixin de l'ús de l'ordinador. Les noves aules permetran complementar altres espais on actualment es fan formació, com l'aula d'informàtica de Cal Botafoc o el Telecentre.

Sala d'actes: es disposarà d'una sala d'actes polivalent amb capacitat per a unes 30 persones. Serà una aula destinada principalment a la formació en noves tecnologies, tot i que també es podrà utilitzar com a aula de formació per altres serveis, àrees o entitats. Estarà totalment equipada (projector, portàtil, connexió a internet) i serà apta per realitzar jornades, cursos o seminaris.

Despatx i magatzem: el Centre de Noves Tecnologies comptarà amb un dinamitzador que disposarà d'un despatx per a la gestió dels diferents cursos (matrícules, materials lectius) i que es podria convertir en una petita sala de professors. A més disposarà d'un petit magatzem per guardar material informàtic, materials tècnics i documentació vinculada als cursos.

2n pis: espai polivalent i terrassa La darrera planta de l'edifici comptarà amb una sala d'usos polivalents de 180,45 metres quadrats i d'una terrassa de 309 metres quadrats des d'on es podrà gaudir de noves vistes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i a l'Església, així com del municipi i de tota la regió metropolitana de Barcelona.

Accessibilitat L'edifici disposarà de tres nuclis diferenciats de comunicacions. D'una banda, hi haurà un sistema de rampes adaptades que donarà accés a peu a les diferents plantes de l'edifici. Així mateix, els dos extrems de l'edifici disposen d'ascensor escales. L'equipament connectarà amb l'Auditori, les instal·lacions del Mercat Vell i l'aparcament soterrani.

La reforma de l'Auditori

L'Auditori Municipal Miquel Pont és un edifici de finals dels anys 80 que es va haver de tancar provisionalment l'any 2005 amb l'inici dels treballs de la plaça Major. El projecte de remodelació, que té un pressupost de licitació d'1,15 milions d'euros, permetrà integrar l'equipament al nou edifici de la plaça Major i inclou millores significatives. Entre els principals canvis, destaquen el nou accés a través de l'edifici nou de la plaça Major, la creació d'una sala petita a l'antic vestíbul de l'Auditori, l'adequació de la platea, la construcció de nous camerinos, la reforma de l'escenari actual i un nou accés de càrrega i descàrrega de les escenografies. En aquest sentit, l'escenari tindrà més profunditat i una boca que passarà de 3,85 a 5,00 metres d'alçada. A més, la part posterior comptarà amb un camerino de canvi ràpid i un magatzem. Aquest espai comunicarà amb un muntacàrregues amb accés a l'aparcament soterrat de la plaça, des d'on les companyies d'espectacles podran traslladar tot el material necessari per materialitzar les seves produccions a escena. Així mateix, la platea mantindrà l'aforament actual (al voltant d'unes 320 butaques), que es renovaran en la seva totalitat.

L'edifici es climatitzarà amb calefacció i aire condicionat, i s'adequarà la coberta actual per tal de reduir els sorolls exteriors i millorar l'acústica. Així mateix, es construiran quatre nous camerinos, dos de dobles i dos de comunitaris, ubicats sota l'escenari. Pel que fa a l'antic vestíbul de l'equipament, amb façana al carrer de Colom, es convertirà en una nova sala d'actes amb capacitat per a unes 100 persones. Aquest nou espai serà apte per a fer-hi conferències, reunions o espectacles musicals de petit format. L'Auditori tindrà un nou vestíbul molt més ampli que triplicarà la superfície del que hi havia fins ara. L'accés es farà pel nou edifici de la plaça Major, des del nivell de la plaça del Mercat. El projecte de remodelació de l'Auditori es va aprovar el passat mes de juliol. Aquesta versió definitiva és diferent del projecte que s'havia elaborat en l'anterior mandat, i n'elimina alguns aspectes com l'aixecament de la caixa escènica.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40