Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El Puig de la Creu serà un dels protagonistes de les Jornades Europees d'enguany
El Puig de la Creu serà un dels protagonistes de les Jornades Europees d'enguany

Les riuades del 1962, el nucli antic de Castellar i el Puig de la Creu, protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni

Dimarts 25 de setembre de 2012

Castellar del Vallès és un dels 200 municipis catalans que participaran aquest 2012 en les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany, que se celebren en l’àmbit internacional des de 1991. Les riuades del 1962, el nucli antic de la vila i el Puig de la Creu seran els protagonistes d’aquesta proposta que té per objectiu acostar a la ciutadania el patrimoni cultural del municipi.

Així, el proper divendres 28 de setembre la ciutadania podrà assistir a una xerrada que porta per títol “Els aiguats del setembre de 1962”. L’arxivera municipal, Sílvia Sáiz, recordarà a la plaça de la Miranda, al costat del Pitu de Can Barba, el testimoni de Joan Giralt, un treballador de l’empresa Vda. Tolrà que va viure l’aiguat i els seus efectes immediats en primera persona des de la fàbrica de Can Barba. Aquest acte, que començarà a les 17.30 hores, finalitzarà amb un col·loqui obert a tots els assistents.

L’endemà dissabte, dia 29 de setembre, i també de la mà de l’arxivera municipal, s’ha organitzat un itinerari guiat pel nucli antic del municipi, que recorrerà, entre d’altres els carres de Caldes, Sant Miquel, Mina o Sant Josep. Les persones interessades a conèixer algunes de les històries d’aquests carrers i de les cases que s’hi troben situades, a més d’algunes curiositats històriques, s’hauran d’acostar a les 17.30 hores a la plaça Vella, que s’ha establert com a punt de trobada.

L’última de les propostes de les Jornades serà una excursió i visita al Puig de la Creu que tindrà lloc diumenge 30 de setembre. L’activitat, inclou una visita guiada a l’església de Santa Maria, situada a 667 metres, un edifici que, per les seves característiques, es pot inscriure en el grup de capelles rurals sense ornamentació, edificades durant el segle XII. L’església es va reconstruir els anys 50, i ha estat restaurada recentment. La proposta començarà a les 9 hores des de l’Era d’en Petasques.

Homenatge a Can Tolrà i commemoració del 50è aniversari de la riuada de 1962

Coincidint amb el 50è aniversari de la riuada de l’any 1962, aquesta tarda tindrà lloc a l’Auditori Municipal Miquel Pont un acte commemoratiu d’aquell fenomen que va afectar el Vallès Occidental i que, a Castellar, va causar dues víctimes mortals.

L’activitat, oberta a tota la població, està organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària i l’Ajuntament, i inclourà la projecció d’un audiovisual amb imatges i textos de l’època i una xerrada a càrrec de l’empresari Joan Grau, propietari de l’empresa sabadellenca Grau SA durant la riuada. L’acte commemoratiu finalitzarà amb la inauguració de l’exposició de 33 imatges sobre l’aiguat que, des d’avui mateix i fins al proper 19 d’octubre, es podrà veure a l’Espai Sales d’El Mirador. L’horari d’’obertura de la mostra serà de dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h i de 16 a 20 hores.

D’altra banda, demà dimecres, a les 18.30 hores, tindrà lloc la quarta projecció del documental Can Tolrà, 140 anys de la nostra història, de Josep Vidal. El documental, que inclou entrevistes, imatges i vídeos de l’època i recreacions de diversos fets destacats de la història de l’empresa, es podrà adquirir a partir del dia 27 de setembre a les següents llibreries: Papereria Emília, Papereria Vallès, Artristras, Papereria Martín i Quiosc del Mercat. Les localitats per a la projecció estan exhaurides.

A Catalunya, les Jornades Europees del Patrimoni estan impulsades la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40