Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Mapa
Mapa

Castellar ocupa la novena posició a Catalunya en el Mapa Infoparticip@

Dimecres 12 de febrer de 2014

El portal web municipal compleix el 95,12% dels indicadors bàsics fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona

Castellar del Vallès ocupa, juntament amb vuit altres municipis catalans, la novena posició en el Mapa Infoparticip@ de Catalunya, un producte del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural  (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
Aquest eina, que es pot consultar al portal http://mapainfopublica.com/ca/mapes, permet avaluar la qualitat i transparència de la comunicació pública que ofereixen els portals web dels ajuntaments catalans i també de la resta de l’Estat espanyol. Així, el web www.castellarvalles.cat compleix en l’actualitat 39 dels 41 indicadors que analitzen la informació que ofereixen aquests portals, el que equival a un percentatge del 95,12%, 18 punts més respecte els resultats de la segona onada d'avaluació presentada pel LPCCP el passat mes de desembre.

El portal municipal només es troba per sota dels webs de Sabadell, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat (que compleixen amb el 100% dels indicadors) i de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Boi de Llobregat i Vilanova del Camí (que compleixen amb el 97,56% dels indicadors). El web de l’Ajuntament ha obtingut la mateixa puntuació que Terrassa, Santa Coloma de Gramanet, Manresa, Mollet del Vallès, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Premià de Mar i Begues.

A més, el municipi ocupa el tercer lloc en el grau de compliment dels indicadors tant a la comarca del Vallès Occidental com a la franja de municipis de 20.000 a 50.000 habitants.

Les preguntes i les dades de la recerca del LPCCP s’agrupen en quatre grups: informació sobre quins són els representants polítics; informació sobre com treballen els representants polítics; informació sobre compliment de programes electorals; i recursos i eines que s’ofereixen per a la participació ciutadana.

La finalitat és facilitar el dret a la ciutadania a l’accés a una informació pública que permeti conèixer com gestionen els representants polítics els recursos col·lectius, intervenir en el debat públic i decidir amb criteris ben fonamentats.

2 indicadors per complir

El tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Óscar Lomas, ha valorat positivament els resultats obtinguts, “ja que confirmen que el consistori s’ha fixat com a prioritat en aquest mandat avançar en termes de govern obert i transparència”.

El regidor ha explicat també quins són els dos únics indicadors que no es compleixen a Castellar. Un és la publicació de la biografia o currículum dels regidors que formen part de l’oposició, i l’altre que s’ofereixin eines de participació per a l’elaboració o el seguiment dels pressupost i d’altres plans municipals.

Respecte al primer indicador, Lomas explica que “el LPCCP de la UAB ha considerat que aquest indicador no es compleix, malgrat que hi figuren els currículums de 19 dels 21 regidors del consistori”. I afegeix: “els dos únics regidors que no han volgut facilitar aquesta informació són els de L’Altraveu”. Des de l’any 2007, aquest grup municipal només facilita com a  informació dels seus representants la seva pertinença a l’assemblea de L’Altraveu, una dada que considera suficient per complimentar l’apartat dedicat a la biografia dels regidors del web municipal. Segons s’argumenta, aquest és l’únic motiu per poder ser regidor d’aquesta formació.

En relació amb el segon indicador, Lomas afirma que “el fet de disposar de poca capacitat d’inversió en els darrers anys ha propiciat que no s’hagin promogut processos de pressupostos participatius des de l’any 2009”. No obstant, ha avançat que “amb l’aprovació en breu d’una nova ordenança de participació es convocarà anualment una audiència pública abans de l’aprovació dels pressupostos i les ordenances fiscals”. Lomas confia que amb la posada en marxa d’aquest mecanisme, que possibilitarà que la ciutadania pugui fer aportacions, s’assoleixi el compliment d’aquest indicador.

Tots els indicadors del Mapa Infoparticip@ es poden consultar a l’apartat de Transparència de la Seu Electrònica del web municipal. Segons ha explicat Lomas, en les properes setmanes també s’actualitzarà l’apartat dedicat als indicadors fixats per l’organització no governamental Transparency International (TI) i de l’observatori estadístic que du per nom “Castellar en xifres”.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40