Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Cal Targa acull l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Castellar

Diumenge 11 de setembre de 2016

Com és tradició des de fa 36 anys, Castellar del Vallès ha commemorat avui la Diada Nacional de Catalunya al carrer de les Roques. Al llarg del matí, s’han dut a terme les habituals ofrenes florals del consistori i de les formacions polítiques locals davant de Cal Targa, la casa on el qui fou president de la Generalitat durant la 2a República, Lluís Companys, va passar diverses estades.

A les 11 hores, l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha pronunciat el discurs oficial de la Diada, que es reprodueix a continuació:

"De nou, celebrem una Diada Nacional de Catalunya immersos en un context ple de confusió i incertesa. I és que Catalunya continua amb la ferida oberta que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010.

Una sentència que va revocar el nou Estatut d’Autonomia que els catalans i les catalanes havíem votat en referèndum. Per una gran majoria, aquest fet va significar el trencament del pacte constitucional de l’any 1978 i, des d’aleshores ençà, que busquem una nova fórmula de relació entre Catalunya i Espanya.

Sense cap dubte aquest és ara mateix un dels principals problemes polítics que viu el nostre país.

Fa més de sis anys que des del catalanisme demanem una sortida dialogada a aquest carreró sense sortida on estem instal·lats. Una sortida que sigui negociada i no imposada. Una sortida que construeixi ponts i no cavi trinxeres. Una sortida que escolti raons i sentiments i que respecti la voluntat del nostre poble.

Així ho han fet a d’altres llocs del món que vivien una situació similar. Que el Quebec i Escòcia ens serveixin d’exemple. 

És possible, i necessari, resoldre els problemes polítics, des de la política i no des dels tribunals. Ara i aquí, continuarem insistint, com ho hem fet sempre, en la convocatòria d’un referèndum. Amb una pregunta clara, amb seguretat jurídica, i des del respecte a totes les posicions. Amb plenes garanties democràtiques.

Som molts els catalans i les catalanes que volem votar.

Catalunya necessita un nou camí. Un camí que s’ha de teixir sense apriorismes i amb mirada llarga. Amb aportacions de tothom i amb voluntat de suma.

Aquest país ha tirat endavant quan ha forjat espais àmpliament unitaris al voltant del catalanisme polític. Un catalanisme que defensa amb passió i fermesa els nostres drets nacionals, la nostra llengua, la nostra cultura, el nostre territori, les nostres institucions.

El nostre autogovern.

I que defensa amb la mateixa passió i amb la mateixa fermesa els drets socials de la nostra gent. El dret a l’habitatge, el dret a una educació pública de qualitat, el dret a l’accés a la salut, el dret a la protecció social, el dret al medi ambient. El dret a viure amb dignitat, en un país que faci de la cohesió social la seva màxima prioritat.

Un país que no oblidi a ningú.

El nostre és un país mil·lenari. Però també és un país nou. Un país que viu de manera oberta la profunda transformació de la seva societat. Que ha de tenir un fort compromís amb la democràcia de qualitat. Que tingui els Ajuntaments com a instruments fonamentals per donar solucions des de la proximitat.

Un país que participi activament en la construcció de l’Europa dels pobles. Un país que mira endavant amb l’empenta de la seva societat civil, el seu principal valor.

Cal avançar. No podem esperar més. Necessitem respostes. I les respostes estan a les nostres mans.

El catalans i catalanes volem parlar".

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de la violoncelista Laia Rocavert del Cant del Segadors, a la qual s’hi ha afegit cantant el públic. Aquest any han assistit a l'acte unes 100 persones.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40