Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El nou Estevet de la plaça de Cal Calissó.

Castellar del Vallès recupera la figura emblemàtica de l’Estevet

Dissabte 26 de desembre de 2020

L’escultura és una creació de l’artista castellarenca Mar Hdez Plana i s’ha col•locat a la plaça de Cal Calissó

Es tracta d’una versió actualitzada de la mítica figura que durant tres dècades va estar situada al mateix emplaçament

Castellar del Vallès s’ha llevat avui amb un regal insesperat: coincidint amb la diada de Sant Esteve, patró de la vila, s’ha reposat l’Estevet a la plaça de Cal Calissó. L’escultura està situada pràcticament al mateix emplaçament de la mítica figura que durant 21 anys va presidir una petita rotonda al començament del Passeig, just al davant de la parada de bus del desaparegut cafè de La Rabassada.

El nou Estevet és una creació artística de l’escultora castellarenca Mar Hdez Plana, que ha adaptat als temps presents la representació d’un infant nu que, respecte l’original, compta amb una edat més avançada però conserva la mateixa posició anatòmica i una pilota entre les mans. L’artista, però, ha fet una revisió de la peça de pedra artificial que el consistori de Llorenç Casas va col•locar el juny de 1969 al Passeig.

El primer Estevet venia a ser un amoret o putti (un infant nu símbol de l’amor humà), un element molt típic de l’ornamentació dels jardins de l’època. La seva col•locació no va quedar exempta de controvèrsia, com va quedar palès a les pàgines del setmanari Forja, on la figura es va batejar de manera satírica amb el nom d’Estevet. Amb el temps, però, l’Estevet es va convertir en un emblema per a la ciutadania, on, per exemple, es reunia una part de la població per celebrar les victòries del Futbol Club Barcelona. Tanmateix, l’”infant” va desaparèixer sobtadament cap a finals dels anys 90 arran d’unes obres de remodelació de l’antiga rotonda de La Vallesana.

Vint anys després, la versió actualitzada que Mar Hdez Plana ha fet per encàrrec de l’Ajuntament és una escultura de bronze situada en un espai molt diferent al de finals de la dècada dels seixanta. El nou Estevet es troba ara al mig d’una plaça i vol convertir-se, com el seu antecessor, en un nou símbol per als castellarencs i castellarenques però, en especial, de reconeixement a la infància.

La peça s’ha instal•lat sobre un bloc de pedra amb bancs prefabricats al costat per tal que tothom qui vulgui pugui estar-hi a prop i fer-se’n fotos, a l’estil del que succeeix amb les escultures urbanes situades als espais públics de moltes ciutats.

El procés de creació artística que Mar Hdez Plana ha fet de l’Estevet s’ha dividit en diferents fases des de finals de 2019. En primer lloc, es va fer una maqueta prenent de referent un nen de 10 anys com a model. A continuació es va procedir al modelat en fang de la peça a mida real, de la qual es va extreure un motlle de silicona. I finalment, amb aquest motlle es va fer la fosa en bronze en una foneria.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40