Consulta pública prèvia a la modificació puntual 12 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Castellar del Vallès, relativa a la regulació de les reserves mínimes d’aparcament en les zones d’habitatge protegit i sistema d’allotjament dotacional
De conformitat a l’article 133.1 de la Llei 39/2015 d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), l’Àmbit de Territori de la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament practica la present consulta pública prèvia, amb l’objectiu de fer partícip a la ciutadania en la modificació puntual 12 del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Castellar del Vallès.
1.- ANTECEDENTS
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellar del Vallès, en endavant, POUM, estableix amb caràcter general uns criteris sobre reserves d’aparcament mínimes, que no concorden amb les particularitats de les tipologies d’habitatges de protecció pública destinats a lloguer, donat que no tenen en compte les necessitats actuals de les persones a qui van adreçats aquests habitatges: gent gran, joves amb necessitat d’emancipació, etc., i a la vegada incideix negativament en la viabilitat de la seva promoció, cosa que va en contra de l’obligació de garantir el dret a l’habitatge.
ATÈS que els diferents instruments de planificació en matèria de mobilitat preveuen actuacions tendents a limitar el parc de vehicles a motor per poder donar compliment als objectius ambientals, i que en els darrers anys es constata al municipi una evolució de la de mobilitat, cap a un sistema multimodal, amb un increment de les formes i mitjans de transport alternatives al vehicle privat.
ATÈS que, pels motius indicats, la proposta d’ajustar les exigències de reserves d’aparcament en aquesta tipologia concreta d’habitatge és totalment coherent amb els criteris de sostenibilitat.
2.- CONTINGUT DE LA CONSULTA
A. Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa:
- Inadequació de les reserves mínimes d’aparcament previstes pel POUM de Castellar del Vallès per a qualsevol tipus d’habitatge respecte les necessitats dels col·lectius a qui van adreçades les promocions d’allotjament dotacional i d’habitatge protegit de lloguer (gent gran, joves en edat d’emancipació, etc.)
- Inviabilitat econòmica que generen aquestes reserves mínimes d’aparcament en el cas de promocions d’habitatge protegit de lloguer i allotjament dotacio-nal.
- Conseqüències ambientals i en la mobilitat que genera una oferta d’aparcament superior a la necessària, atès que pot incentivar l’ús del vehicle privat motoritzat.
B. Necessitat i oportunitat de la seva aprovació:
- Ajustar les reserves d’aparcament a les necessitats de les persones destina-tàries d’aquest tipus d’habitatges (gent gran, joves amb necessitats d’emancipació, famílies excloses del mercat lliure, etc.) incideix en la viabilitat d’aquestes d’actuacions i permet a l’Administració local iniciar la promoció d’allotjaments dotacionals i habitatges protegits de lloguer. La Modificació de POUM que es planteja és per tant una acció necessària per tal de garantir el dret a l’habitatge.
- La millora ambiental que comporta tant la reducció de l’ús del vehicle privat motoritzat com la construcció d’unes plantes d’aparcament sobredimensiona-des en relació amb les necessitats justifiquen també la conveniència de la Modificació de POUM que es proposa.
C. Objectius de la norma:
- Ajustar les reserves mínimes d’aparcament en edificis d’allotjament dotacio-nal i d’habitatge protegit de lloguer a les necessitats dels seus usuaris.
- Fer viables les promocions d’aquest tipus d’habitatges socials per permetre la seva execució ja sigui d’iniciativa pública o mitjançant col·laboració públic-privada.
- Reduir les emissions derivades de la mobilitat amb vehicle motoritzat i de la construcció de plantes d’aparcament innecessàries.
D. Possibles solucions reguladores i no reguladores:
- Per ajustar les reserves d’aparcament mínimes del POUM a les necessitats reals dels col·lectius a qui s’adrecen aquest tipus d’habitatge només es plan-teja l’alternativa de modificar la normativa del Pla d’ordenació urbanística. En tot cas les possibles solucions alternatives es podrien plantejar amb relació a com es concreta aquesta modificació: declarant innecessària una reserva mí-nima d’aparcament en aquests casos, fixant un mínim de places per habitat-ge molt més baix del que estableix el POUM de manera general, o plantejant exempcions respecte les reserves d’aparcament en funció de la forma i di-mensió del projecte.
3.- CANALS PER FER APORTACIONS
Els ciutadans, organitzacions i associacions degudament identificats que així ho considerin, podran exercir el dret que els reconeix l’article 133.1 LPACAP, i presentar del 20 de febrer al 6 de març de 2025, ambdós inclosos, les seves opinions i suggeriments a través del seguent enllaç:
- Inici procediment de modificació: Decret 272 de data 17/2/2025
- Consulta pública prèvia: del 20 de febrer al 6 de març de 2025