Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge d'un moment de la Junta Local de Segurat celebrada el 18 de juny de 2018.
Imatge d'un moment de la Junta Local de Segurat celebrada el 18 de juny de 2018.

Els fets delictius a Castellar es mantenen molt per sota del nombre registrat a poblacions similars

Dimarts 19 de juny de 2018

La Junta Local de Seguretat valora la coordinació dels cossos per actuar davant els casos d’ocupacions d’habitatges

Castellar del Vallès manté un índex de fets delictius més baix que els municipis de 15.001 a 25.000 habitants de la província de Barcelona. Així es va donar a conèixer en el marc de la Junta Local de Seguretat que va tenir lloc ahir dilluns, 18 de juny, i durant la qual es van presentar els resultats del Cercle de Comparació Intermunicipal de la Diputació de Barcelona de l’any 2017.

Segons s’assenyala a aquest informe, l’any passat es van registrar a Castellar un total de 31 delictes per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana durant el mateix període dels municipis comparats és de 45 delictes per cada 1.000 habitants. D’aquesta manera, “Castellar manté un activitat delinqüencial molt per sota de municipis de dimensions similars”, segons assenyala el regidor de Seguretat Ciutadana, Aleix Canalís.

Una altra dada analitzada durant la sessió d’ahir fa referència al nombre d’accidents de trànsit amb ferits per cada 1.000 habitants. A Castellar aquest índex és de 0,93 mentre que la mitjana del conjunt de municipis és d’1,6. Així doncs, a la vila es produeixen menys accidents de trànsit de consideració, fet que es confirma en la comparació del percentatge de víctimes greus i mortals en accidents de trànsit: un 4,3% a Castellar per un 6,6% de mitjana dels municipis analitzats.

D’altra banda, la Junta Local de Seguretat va servir també per posar damunt la taula el fenomen de les ocupacions d’habitatges. En aquest sentit, es va apuntar al treball coordinat de tots els cossos policials, tenint en compte que les ocupacions representen un 0,6% respecte el parc total d’habitatges, apunta Canalís.

Més actuacions de la Policia Local

A la sessió d’ahir, la Policia Local va presentar les xifres dels serveis efectuats durant el 2017. Durant aquest any és van registrar un total de 15.643 actuacions, el que suposa un increment de l’11,5% respecte el 2016.

Aquest nombre es divideix pràcticament a parts iguals entre les funcions de policia assistencial, policia de trànsit, policia de seguretat i policia administrativa. En l’àmbit assistencial destaca que més de 3.100 actuacions (un 20% del total) corresponen a ajudes al veïnat. Segons dades del Cercle de Comparació, la Policia Local de Castellar del Vallès va realitzar el 2017 un total de 177 actuacions de policia assistencial per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana dels municipis comparats és de 72 actuacions per cada 1.000 habitants.

Pel que fa a les tasques de policia de trànsit, la Policia Local va dur a terme l’any passat 1.813 serveis de protecció escolar a les proximitats dels centres educatius en els horaris d’entrada i sortida de l’alumnat.

També dins l’àmbit de trànsit, la Policia Local va dur a terme un total de 1.553 proves d’alcoholèmia. Segons es va explicar, el nombre de positius només va ser 57, el que suposa un percentatge del 3,7%. La major part de positius, 40, van comportar sancions de tipus administratiu, mentre que n’hi va haver 16 que van comportar sancions penals (15 superaven els 0,60 mg/l i 1 correspon a una negativa a efectuar el control).

Pel que fa al nombre de denúncies de trànsit, l’any 2017, se’n van registrar 2.800, si sumem les imposades pels agents de Policia Local i els vigilants de zona blava. Segons dades del Cercle de Comparació, això equival a 118,3 denúncies per cada 1.000 habitants, menys de la meitat de les que es registren de mitjana al conjunt de municipis de 15.001 a 25.000 habitants: 255,9 per cada 1.000 habitants. Segons Canalís, “aquest índex tan baix de denúncies, sumat al de la baixa accidentalitat, ens dóna a entendre que a Castellar el nivell d’indisciplina viària és poc significatiu, cosa que valorem molt positivament”.

En l’àmbit de la seguretat ciutadana, la Policia Local va tramitar un total de 403 diligències penals, 35 denúncies de seguretat ciutadana i 2.429 identificacions i, finalment, en l’apartat administratiu, el cos local va notificar l’any 2017 un total de 336 deficiències observades a la via pública. En aquesta apartat també es va incidir en el fet que han baixat el nombre de bretolades en els espais on s’ha instal·lat videovigilància.

La sessió de la Junta Local de Seguretat va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Ignasi Giménez, el regidor de Seguretat Ciutadana, Aleix Canalís, la subdirectora general de coordinació de policies locals de la Generalitat, Begoña Curto, el cap de l'Àrea Bàsica Policial de Sabadell dels Mossos d'Esquadra, Roger Sales, el cap de la Policia Local de Castellar, Joan Alonso, el sergent de la Policia Local, Armand Martínez i el cap de bombers voluntaris, Francesc Altarriba, entre d’altres. A més, també van assistir-hi diversos comandaments del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Agents Rurals, bombers voluntaris i una lletrada dels serveis jurídics, en substitució del secretari de la Corporació.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40