Precedents
El juliol del 2015, ERC va presentar una moció amb el títol Compromís de l’Ajuntament amb les eleccions plebiscitàries del 27s.En l’apartat d’acords aquesta moció proposava 5 punts per aprovar. El punt cinquè deia textualment:Sol·licitar l’adhesió del nostre ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) en el cas que, a Castellar del Vallès, una majoria de ciutadans voti opcions independentistes en les plebiscitàries del 27s.
Aquella moció va merèixer els vots afirmatius de tota l’oposició i els negatius de l’equip de govern. Per tant el 21 de juliol del 2015 la moció va ser rebutjada.
D’acord amb la normativa del ROM: Quan una proposició i/o moció sigui votada pel Ple, no es podrà presentar una nova sobre el mateix tema durant el termini d’un any.Completat el termini que estipula el ROM, ERC recupera un dels punts de la passada moció. L’argumentació prèvia es refà ja que les dades obtingudes en les eleccions del 27s aporten molta informació
Resultats eleccions 27s
Una de les dades on es mesura la bona salut democràtica d’un poble és el seu índex de participació en unes eleccions. És evident que, sigui quina sigui, aquesta dada no treu legitimitat als resultats electorals però com més alta és la participació més expressada queda l’opinió de la totalitat de la població. En el cas de Castellar, l’abstenció en els darrers 5 anys ha oscil·lat entre el 50,86% a les europees (la més alta) fins a un 26,8% al Parlament del 2012 (la més baixa). Les municipals del 2011 hi va haver una abstenció del 42,81% mentre que les més recents del 2015 han estat d’un 40,31%.
Tots aquests precedents han estat superats àmpliament en les darreres eleccions al parlament del 2015. El gràfic és prou eloqüent ja que situa l’abstenció en el 19%.
Més d’un 81% dels castellarencs han expressat democràticament el seu compromís en relació a les seves preferències i esperances pel futur d’aquest país.
Quins partits han votat els castellarencs?
Castellar s’ha pronunciat inequívocament per una opció política representada per Junts pel Si. És quasi 3 vegades més que la segona opció escollida. Un 44% dels castellarencs confia en una opció que ha apostat clarament per la independència d’aquest país.
El gran percentatge obtingut per Junts pel Si juntament amb l’elevada participació col·loca als que volen qüestionar quines són les preferències dels castellarencs en una difícil situació. Ni les més rocambolesques combinacions i extravagants lectures dels resultats permeten ocultar l’evidència.
Quines opcions han votat els castellarencs?
Una vegada que s’ha evidenciat que les eleccions al parlament han estat guanyades a nivell nacional per una majoria absoluta de diputats independentistes hi ha qui ha volgut qüestionar les eleccions plebiscitàries del 27s fent una lectura exclusivament de vots. A nivell municipal els resultats han estat claríssims. Un 53% han triat independència. Gairebé 20 punts més que els partits que apostaven clarament per l’unionisme. A un costat hi ha Junts pel Si i les CUP mentre que l’altre PSC, C’s i PP. Les altres opcions constitueixen un indefinible 13% ja que Pacma, Vots en blanc,
i Recortes Cero no s’han pronunciat en cap sentit pel que fa a l qüestió nacional. Pel que fa a Unió, cal dir que sempre s’hamanifestat en el sentit de no posar límits a la sobirania de Catalunya i Catalunya si que es pot han demanat expressament que no se’ls compti en un bàndol ni en l’altre.
Però si algú persisteix en fer una lectura no ja plebiscitària sinó referendaria els números no els sortiran tampoc a favor. Fins i tot en el cas de barrejar tot en el que no sigui si en el costat del no tindríem un 53% a favor de la independència i un 47% en contra. Sis punts per sobre!
Es legítim que l’equip de govern actuï en contra d’una amplia majoria de castellarencs?
Les dades anteriors demostren ben clarament quina és la voluntat de la majoria de castellarencs expressades en les eleccions del 27s. També es podrien reforçar aquestes dades amb les obtingudes en el procés participatiu del 9N. No farien res més que confirmar i ampliar les dades mostrades
L’Ajuntament, representant inequívoc i legal de la majoria de castellarencs no pot girar l’esquena a la realitat de Castellar. Les seves decisions, pel que fa a temes nacionals, haurien de coincidir amb la voluntat expressada de la ciutadania en lloc de les directrius marcades pel partit.
A l’empara d’aquestes contundents evidències presentem la següent moció
Moció per incorporar Castellar a l’AMI
ATÈS que les eleccions que el 27s a Castellar varen tenir una participació de més 81% de la població.
ATÈS que més d’un 53% dels castellarencs s’han pronunciat d’una manera inequívoca a favor de la independència de Catalunya.
ATÈS que l’Ajuntament de Castellar ha d’estar al costat de les legítimes aspiracions dels ciutadans que administra.
ATÈS que un 83% de castellarencs varen votar SI-SI a la consulta popular del 9N
ATÈS que votar en contra d’incorporar Castellar del Vallès a l’AMI seria interpretat com un menyspreu a la voluntat dels castellarencs expressada inequívocament i clarament a les eleccions del 27S i a la consulta popular del 9N
El grup municipal d’ERC proposa al ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents ACORDS:
PRIMER.- Sol·licitar l’adhesió del nostre ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
SEGON.- Valorar, interpretar i actuar d’acord amb el desitjos de la majoria de castellarencs pel que fa a la qüestió nacional expressada a les urnes.
TERCER.- Comunicar aquest acord al Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat i a l’entitat Associació de Municipis per la Independència.
VOTACIÓ: LA PROPOSTA NO FOU APROVADA
Vots a contra : ONZE (11) dels regidors de Som de Castellar-PSC
Vots a favor: DEU (10) dels regidors d’ERC, Decidim Castellar i CDC
Abstencions : CAP