Per iniciativa de Grècia i de Xipre, i amb la incorporació de més de sis països, entre ells Espanya, s’ha iniciat el procés de preparació de l’expedient de la candidatura internacional de l’arquitectura de “Pedra en sec” a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
La Generalitat de Catalunya i les comunitats autònomes de les Illes Balears, Galícia, Astúries, Extremadura, Aragó, Canàries, València, Andalusia i Castella i Lleó, sota la coordinació del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, han començat a treballar en la redacció del formulari que s’ha de presentar a la UNESCO per demostrar que “la tècnica de la pedra en sec” reuneix els criteris necessaris per la seva inclusió a la Llista Representativa.
S’entén per patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO, les pràctiques, les representacions, els coneixements i les habilitats -com també els instruments, els objectes i els espais culturals associats– que les comunitats, els grups i els individus reconeixen com a part del seu llegat cultural i d’un patrimoni que s’ha transmès de generació en generació i que cal conservar.
La pedra en sec és un element fonamental per entendre com les persones han transformat el medi físic, és una tècnica ancestral i és clarament present al nostre territori.
Des del Departament de Cultura, i en concret des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals s’ha obert des de ja fa anys una línia de treball específica sobre l’arquitectura popular, que s’ha materialitzat amb l’exposició itinerant “Construint el territori: arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”, i amb la incorporació a l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de les quatre principals associacions que treballen amb aquesta arquitectura a Catalunya.
En aquests mateix sentit s’ha de destacar que a Catalunya tenim inventariades més de 12.000 construccions en pedra seca, que figuren al web de la Wikipedra: http://wikipedra.catpaisatge.net/
Més d’un centenar d’aquestes construccions es troben localitzades dins el nostre terme municipal, i gràcies a la tasca del Grup de pedra seca del Centre Excursionista de Castellar, durant els darrers d’anys, moltes d’elles s’han descobert, inventariat i reconstruït. Així mateix, amb la voluntat de preservar-les i protegir-les, aquest conjunt d’edificacions han estat incloses dins el Pla Especial del Catàleg de Béns a Protegir de Castellar del Vallès. Aquest instrument normatiu, que es troba a les portes de la seva aprovació definitiva, permetrà preservar el patrimoni més significatiu de la vila.
Es preveu que en el mes de setembre de 2016 es reuneixin tots els estats que tenen previst participar en la candidatura i que presentin la fitxa de compliment del criteris de cada país, finalitzar l’expedient en el mes de gener de 2017 i presentar-lo a la UNESCO en el mes de març de 2017 perquè l’avaluï el Comitè de l’any 2018.
Per tot això L’Ajuntament en Ple
ACORDA:
PRIMER.- Expressar el suport de l’Ajuntament de Castellar del Vallèsa la candidatura internacional de l'arquitectura de "Pedra en sec" com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
SEGON.- Traslladar el present acord a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Coordinadora d’Entitats de Pedra Seca i al Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar.
VOTACIÓ: FOU APROVADA PER UNANIMITAT