Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Acords municipals anteriors a 31 de desembre de 2017

La pàgina s'ha generat el 19/05/2024 20:16:07

11. Moció del grup municipal PDeCAT de suport a les persones amb celiaquia

La malaltia celíaca (EC) és una malaltia autoimmune, és a dir, produïda pel propi sistema immune del pacient, que consisteix en una intolerància permanent a les proteïnes del gluten. El sistema immune és l’encarregat de protegir-nos de les infeccions i per això, usa els anticossos. El gluten és una proteïna present en els cereals blat, ordi, sègol i civada i que no és tòxic de forma directa a nivell de l’intestí, sinó que la seva ingesta desencadena una resposta immune del subjecte que és el que finalment danya l’intestí. Actualment l’exclusió del gluten de la dieta és l’única mesura eficaç de tractament de la EC.

La simptomatologia de la EC difereix considerablement en funció de l’edat de presentació. Els símptomes digestius i el retard del creixement són comuns en els nens que hagin estat diagnosticats dins dels primers anys de la seva vida. La simptomatologia digestiva inclou diarrea de llarga evolució, dolor abdominal, inflor abdominal, falta d’apetit, restrenyiment etc.

El tractament únic per a la EC és l’exclusió del gluten a la dieta, sent de per vida. Ara bé, els preus de mercat dels productes sense gluten són més cars, i provoca un augment en la despesa de les llars amb persones celíaques. Un celíac pot incrementar la despesa de la cistella de la compra gairebé 33,05€ a la setmana, el que significa uns 132,20€ al mes i 1.586,40€ a l’any. 

L’Estat espanyol és l’únic país que no atorga ajudes directes com a administració en comparació amb la resta d’Estats europeus com ara Noruega, Finlàndia, França, Itàlia, Dinamarca i Regne Unit. 

Al nostre país una de les mesures que s’ha dut a terme ha estat que durant dos anys consecutius els preus per celíacs no han pujat de preu, en contraposició als altres. A Catalunya es calcula que hi ha 75.000 persones celíaques de les quals només l’1% han estat diagnosticades. 

Davant aquestes dades, és necessari avançar en la informació i conscienciació en relació a la malaltia celíaca, així com en la concessió d’ajudes i beneficis fiscals per facilitar la compra d’aliments sense gluten. 

La Comissió de Salut, en la sessió tinguda el 20 de novembre de 2014 va adoptar la Resolució 879/X del Parlament de Catalunya sobre l’adopció de mesures per a millorar la qualitat de vida dels celíacs.

Per tot això, el Grup Municipal del PDECat proposa al Ple de la corporació l’adopció dels següents?

ACORDS:

PRIMER.- Reclamar al Govern de l’Estat que es rebaixi l’impost sobre el valor afegit dels productes alimentaris sense gluten, de manera que tributin al tipus superreduït del 4%.

SEGON.-  Sol·licitar al Govern de l’Estat que aprovi ajudes econòmiques o beneficis fiscals per a les persones celíaques, com per exemple una desgravació concreta en la declaració de l’IRPF per a les famílies que tenen algun membre amb celiaquia, o que les despeses en productes sense gluten desgravin proporcionalment a la despesa total en la declaració de la renda.

TERCER.- Reclamar al Govern de l’Estat que intensifiqui els controls d’inspecció en seguretat alimentària, principalment pel que fa a l’etiquetatge, en virtut de la normativa sobre la composició i l’etiquetatge de productes alimentaris apropiats per a persones amb intolerància al gluten, integrada en el Reglament (UE) 609/2013 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu als aliments destinats als lactants i els infants de poca edat, als aliments per a usos mèdics especials i als substitutius de la dieta completa per al control de pes.

QUART.- Promoure que les empreses del sector alimentari se subscriguin al Pacte per a les persones celíaques i es fomenti la identificació i l’etiquetatge correcte dels productes alimentaris.

CINQUÈ.- Dur a terme campanyes de sensibilització adreçades al sector de la restauració del municipi perquè incorporin a la carta menús sense gluten, i també campanyes adreçades al sector del comerç perquè hi hagi més botigues d’alimentació i supermercats que ofereixin productes específics per a celíacs.

SISÈ.- Demanar que es destinin recursos per a la investigació pública, sobre la malaltia celíaca, i malalties associades, per poder realitzar un diagnòstic precoç de la malaltia, així com un seguiment adequat.

SETÈ. Fer les gestions pertinents perquè els menjadors escolars disposin de menús per a celíacs, i conscienciar els professionals que gestionen aquests menjadors sobre la importància de la dieta sense gluten per a les persones amb celiaquia.

VUITÈ.- Divulgar institucionalment l’existència de la celiaquia i la realitat que comporta per als afectats i per a llurs familiars, amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació social, i donar suport i ajuda a les associacions de celíacs en la tasca de sensibilització i educació sanitària que duen a terme.

NOVÈ.- Vetllar que per tota activitat promoguda per l’Ajuntament es disposi dels recursos necessaris per celíacs. 

DESÈ.-Traslladar aquesta moció al Parlament de Catalunya, al Govern de l’Estat espanyol, al sector de restauració del municipi i a les entitats locals. 

VOTACIÓ: FOU APROVADA PER UNANIMITAT

Cercador










Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40