El passats 28, 29 i 30 d’abril de 2017 es van celebrar a Arenys de Munt les IV
Jornades Literatura, Territori i Educació amb el lema “Paisatges de la Memòria”, prenent el relleu de les que s’han celebrat a València, Ontinyent i Sagunt en anys anteriors.
Aquestes jornades estan organitzades per la Universitat de Barcelona i per la Xarxa Geografies Literàries 3.0, una xarxa d’innovació contínua que aglutina sis grups de professors de sis Universitats (UV, UVIC, UB, URV, UIB i UA), de diferents departaments, relacionats interdisciplinarment tant amb la Didàctica de la Llengua i la Literatura com a la Didàctica de les Ciències Socials i Experimentals, així com professionals de l’ensenyament secundari i del turisme cultural, amb l’objectiu d’integrar en diferents matèries universitàries propostes i experiències didàctiques basades rutes i itineraris didàctics a partir d’obres literàries, llocs literaris i espais geogràfics.
La Xarxa d’Innovació constitueix una plataforma de relació interuniversitària que vol aprofundir les experiències i possibilitats didàctiques de la relació entre territori i educació. Aquesta col·laboració ha fructificat en diversos encontres, com ara el II Congrés Internacional Geografies Literàries, celebrat a Vic l’abril del 2014.
Les Jornades tenen el seu principal focus d’interès en la transferència de la innovació pedagògica referida a les relacions entre la Literatura i el Territori envers la comunitat educativa, tant pel que fa a la formació inicial com pel que es refereix a la formació contínua.
En conseqüència, els objectius d’aquestes Jornades sempre han tingut dos pals de paller fonamentals:
1. En primer lloc, la presentació i la difusió dels treballs de recerca i d’innovació endegats pels membres de la Xarxa i dels seus alumnes per facilitar l’enriquiment mutu i la millora progressiva de les rutes literàries i la resta de propostes didàctiques que s’han anat generant.
2. En segon lloc, ésser un punt de trobada entre professorat universitari, alumnat universitari i professorat en actiu, atès que la discussió i l’intercanvi d’idees resulta fonamental en el desenvolupament professional dels educadors del nostre país. D’aquesta manera, durant uns dies, estudiants i professorat de diverses contrades poden obrir mirades i descobrir paisatges literaris diferents.
En les últimes jornades, la presència d’estudiants universitaris de diverses facultats relacionades amb el món de l’educació fou molt significativa i sempre ha estat valorada molt positivament tant per l’organització com per ells mateixos. S’ha conformat, per tant, un estil de trobada on l’activitat acadèmica organitzava les sessions, però les activitats de convivència -actes culturals i àpats comunitaris- tenien un paper rellevant per facilitar el coneixement entre l’alumnat de les diverses facultats. Per aquesta raó s’ha procurat triar poblacions on l’Ajuntament hagi facilitat l’allotjament dels estudiants, espais on dur a terme les sessions, l’acollida dels professionals… Enguany, l’Ajuntament d’Arenys de Munt s’ha engrescat en aquest projecte de manera molt decidida.
Castellar del Vallès té un Patrimoni literari i de Paisatge que diverses entitats han mirat de posar en valor: la Q-ruta Arús, per exemple, però també la ruta de Miquel Desclot per la Vall d’Horta, la ruta Pere IV que s’està preparant de cara a la tardor... i algunes entitats i grups informals de mestres i professors que hi dediquen esforços.
Acollir les Jornades a Castellar ens permetria posar en valor el nostre patrimoni i paisatge i establir complicitats i possibles col·laboracions en l’àmbit universitari.
Per tot això, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana proposa l’adopció dels següents ACORDS:
PRIMER.- Presentar al Grup de Innovació Contínua «Geografies literàries 3.0» i a l’ICE de la UB la proposta per acollir les cinquenes jornades Literatura, Territori i Educació a Castellar del Vallès.
SEGON.- Valorar les possibilitats del nostre municipi de poder acollir aquestes jornades i presentar al Ple no més tard del mes d’octubre la decisió final argumentada al respecte.
TERCER.- Comunicar aquest acord al Consell Escolar Municipal i al Consell de Cultura amb l’objectiu d’implicar centres educatius i entitats en l’organització de les jornades
VOTACIÓ: FOU APROVADA PER UNANIMITAT