La nostra Vila compta amb un nombre significatiu d’entitats esportives, l’activitat d’una gran part de les quals es practica en instal·lacions municipals. Així, a banda de les pistes poliesportives d’accés lliure que es troben a les places, disposem d’unes pistes d’atletisme, un camp de bitlles catalanes, un camp de futbol, dos complexos esportius, tres pavellons, un casal i un skate park.
Aquestes instal·lacions són construïdes de fa uns anys i tenen, com qualsevol edifici, unes necessitats de manteniment específiques.
És important, doncs, tenir ben organitzats el manteniment correctiu (reparar o substituir els components o instal·lacions que han causat una averia), el preventiu (realitzar controls de supervisió o substitució en períodes de temps fixats), predictiu (detectar fallades i defectes de la maquinaria en les etapes incipients per evitar problemes i avaries majors), el conductiu (control i anotació de consums, rendiments i paràmetres de funcionament, dispositius de seguretat, creació de documents de registre de presencia física dels tècnics i les operacions realitzades) i el normatiu (inspeccions obligatòries que s'han de realitzar d'acord amb la legislació vigent aplicable a cada tipus d'instal·lació). Un correcte manteniment estalvia diners, millora la seguretat i allarga la vida útil dels edificis.
És conegut que, per diversos motius, hi ha un cert endarreriment en el manteniment d’instal·lacions a la nostra vila, i entenem que hi ha la voluntat de posar els equipaments dins els millors estàndards de qualitat possible.
Dins el catàleg de la matèria d’esports de la Diputació de Barcelona, i amb possibilitat de sol·licitar-ho fins al 30 de setembre, trobem l’ «Assessoraments d'equipaments esportius», recurs que té per objectiu l’elaboració d'assessoraments, per part del personal de l'Oficina d'Equipaments Esportius, per a donar suport a una gestió més eficient dels equipaments esportius locals. Assessoraments que poden ser sobre Manteniment i eficiència energètica i Anàlisi de l'estat actual dels equipaments esportius.
També anualment es troba el recurs «Estudis de manteniment d'instal·lacions esportives», que s’ha de sol·licitar a principis d’any, on s'ofereix l'elaboració de:
- Pla inicial de manteniment: estudi bàsic de manteniment que, a partir d'una diagnosi de la infraestructura i les instal·lacions tècniques, determina els costos dels correctius i preventius necessaris per obtenir unes condicions d'ús acceptables.
- Pla de manteniment: estudi que, a partir de l'inventari exhaustiu dels elements a mantenir, concreta les tasques periòdiques de manteniment, la qualificació i/o especialització del personal que les realitza i els recursos necessaris.
- Auditoria tècnica: estudi que determina l'estat actual de les instal·lacions tècniques i obra civil, i valora econòmicament el cost per garantir-ne unes condicions d'ús acceptables.
Aquest recurs acaba amb l’elaboració d’un pla calendaritzat on s’indiquen quines accions de manteniment són prioritàries, quines s’han de fer regularment i cada quan temps és convenient fer-les, qui té la responsabilitat d’executar-les i tot això centralitzat en un únic document.
L’Ajuntament Ple
ACORDA:
PRIMER.- Que l’Ajuntament de Castellar del Vallès demani, abans del termini fixat, el recurs tècnic «Assessoraments d'equipaments esportius» a la matèria d’esports de la Diputació de Barcelona.
Segon.- Dotar de partides necessàries per fer front a aquestes actuacions.
SEGON.- Que al catàleg 2018 de la Diputació de Barcelona es sol·liciti a la matèria d’esports de la Diputació de Barcelona el recurs «Estudis de manteniment d'instal·lacions esportives».
VOTACIÓ: FOU APROVADA PER UNANIMITAT